onsdag 12. oktober 2011

Ribbola, ribbolai !

Ribbestrikka gensere eller andre plagg for den saks skyld er takknemlige på så mange måter. De vokser med barnet som bruker dem og sitter som oftest godt uten å stramme.  Barn liker som regel ikke at klærne strammer og det er heller ikke godt om de er altfor store, men små barn vokser jo så fort og vil man ha et plagg som passer fra dag en så er det neimen ikke lenge det varer før det blir for smått. Da er ribbestrikk midt i blinken, det gjør ingenting om ermene/bena er for lange, brett dem opp, og det gjør ingenting om vidden er rikelig, ribbinga gjør at den sitter likevel. 


Jeg har strikket en ribbe/vokse genser til barnebarnet.
Gutten ser strålende fornøyd ut på bildet, men det måtte en del overtalelse til for å få tatt noen bilder.
Ikke er han noen fan av prøving underveis heller så dette er første gang han har genseren på seg overhodet.
Hadde jeg fått prøvd litt før siste tråd var festet kunne jeg med fordel strikket halsen ørlite tettere, men pytt sann, den fungerer nok bra likevel, og med en polo under blir det sikkert supert.

Jeg valgte å strikke hver del hver for seg opp til ermhullene, der satte jeg alt inn på samme pinne og fortsatte med å strikke frem og tilbake samtidig som jeg felte raglan.
Jeg ville heller ta jobben med sying etterpå, fordi det blir mye finere ribb på den måten.
Når jeg strikker ribb rundt synes jeg ofte at den første rettmasken i ribben blir slakk og stor, men om jeg strikker frem og tilbake blir det mye jevnere og penere.
Har du et godt tips å komme med for hvordan strikke ribb rundt og likevel får maskene jevne og pene tar jeg i mot med glede.
Avfellingen gjorde jeg med hestetømmer  (I-cord), både for å få en pen kant og for å holde det hele litt bedre sammen. Øverst på ryggen strikket  jeg tre-fire omganger ekstra ( med s&s metoden) for å få genseren litt høyere bak.



Mønster: Improvisert
Garn: Duo Silke/merino
Pinner: 2,5
Vekt: 130 gr.



onsdag 5. oktober 2011

Nytt garnbekjentskap


Jeg har lest utallige lovprisninger av Cascade garnet, og slikt blir man jo påvirket av. Hadde det ikke vært for bloggene hadde jeg vel aldri kommet i nærheten av dette garnet engang. Jeg bestilte en del nøster i forskjellige farger, helt uten mål og mening, men bare for å bli kjent med garnet og for å ha en viss peiling på de aktuelle fargene. Det er litt vrient å bestille garn på nett, ikke får man tatt og kjent på det og fargene er som regel helt annerledes enn man tror. Men, altså dette garnet hadde jeg virkelig lyst til å bli kjent med, det kan jo ikke være for ingenting at det er det mest brukte garnet på ravelry?
Mine første masker med Cascade ble en liten stripejakke. Mønsteret  jeg brukte var greit og jeg likte godt å strikke ovenfra og ned, men det virket altfor kort både i armer og bol. Jeg så det underveis og la inn noen ekstra striper både på ermene og bolen - heldigvis, ellers hadde den blitt altfor kort. Jeg strikket str. 6 mnd, noe som ellers  skulle passe den lille prinsen bra
Det finnes flere forskjellige typer cascade garn leser jeg på nett, men det jeg fikk tak i er cascade 220 i 100 % ull. Det var uvant å strikke med såpass tykt garn så det er vel kanskje ikke så rart at pinnene til ermene ble glemt igjen hjemme da jeg dro på hytta. Vanligvis har jeg det meste av pinner jeg trenger for hånden i en grei liten plastikkpose eller syboksen min, men pinner nr. 5 er det lenge siden jeg brukte sist så de lå naturligvis ikke der.
Jeg undret meg på om ikke en jakke i så tykt garn ville føles galt på en liten baby, men garnet er faktisk ganske mykt og da jakka var ferdig og gutten påkledd var det slett ikke så galt som jeg hadde fryktet. Ikke klør det heller.

Mønster:  Little Coffee Bean
Garn: Cascade 220
Pinner: 4,5 til ribbekanter, ellers 5
Mengde garn: Jeg veide ikke hvor mye jeg brukte av hver farge. Hele jakka veier 133 gr.


mandag 3. oktober 2011

Body testing

Tittelen på dette innlegget kan nok virke litt suspekt, men virkeligheten er nok ganske uskyldig. Jeg hadde lyst til å lage min egen versjon av en strikkebody til mine to minste prinser, men siden jeg aldri har strikket babybodyer før måtte jeg i første omgang ty til ferdig lagde oppskrifter. Det begynte med oppskriften til Nøstebarn og nå har jeg strikket den i silkeull og baby merino fra Drops (bildet helt nederst). Jeg liker den enkle fasongen og måten den er satt sammen på. Det er så greit å slippe unna med så lite sying og trådfesting som mulig. Underveis kom det ønske om lange ermer på bodyene, og det kan en jo godt si er et fornuftig ønske og gjør jo også bodyen mye mer anvendelig vinterstid. Jeg hadde forelsket meg i en body jeg så ferdigstrikket i garnbutikken Karmin i Kr.sand. Den hadde ikke lange ermer så der har jeg måttet improvisere. Jeg strikket den med isatte ermer for å gjøre det veldig enkelt for meg selv, litt ekstra sying, men det tålte jeg. Garnet er bare en drøm, så herlig og mykt, lett og luftig, men samtidig varmt og lunt. På skuldrene har jeg satt inn nydelige knapper fra Snella og Petronella : "Mormors prins "


Garn: Rheuma Thermal Wolle-1oo% ull 
Pinner: 2,5
Vekt: Jeg glemte å veie den, men det skal jeg sørge for blir gjort ganske snart. 



 Neste test var Benjaminsvoksebody,  og den hadde både lange ermer og raglanfelling - supert.
Jeg har strikket den i silkeull fra Bånsull og det er et tynnerer garn enn oppskriften angir, så her har jeg måttet mikse og trikse litt med masketall og pinnestørrelse.
Veldig god ide å sy i dobbel rad med knapper nede, det gir bodyen en mye lenger brukstid. Det er jo utrolig hvor fort de aller minste vokser ut av klærne sine, så noen lure triks som gjør at de kan brukes lenger er virkelig smart.




Et annet lurt triks i denne oppskriften var å sy sammen under ermene med en gang - altså før en feller. Jeg valgte å strikke dem sammen i stedet for å sy, men det er vel en smakssak, lurt åkke som. Silkeullgarnet har jeg virkelig fått sansen for, og jeg kunne godt tenkt meg flere plagg i dette garnet, bare så synd at det er så dårlig fargeutvalg. Det finnes en grense for hvor  mange plagg en har lyst til å lage i hvitt eller lys mint som var de fargene butikken her hadde. Bodyen har fått søte hjerteknapper og dobbel rad nederst. Med  elastisk ribbestrikking, lange ermer med oppbrett og ekstra lengde som er skjult under den dobble knapperaden nederst så har jeg et håp om at bodyen kan brukes hele denne vinteren.

Mønster: Benjamins voksebody
Garn : Silkeull fra Nøstebarn/Bånsull
Pinner nr. 2,5
Vekt: 93 gr.

Bodyen i Drops Baby Merino har også fått dobbel rad knapper. Det trikset kommer jeg til å ta med meg når jeg skal designe min egen body oppskrift, - om ikke så lenge. Først må jeg ha en liten"body" pause.