Mine oppskrifter

Nedover siden her kommer jeg til å samle oppskriftene mine.
Alle oppskriftene er mine egne eller variasjoner over alminnelige, kjente og ofte brukte basisoppskrifter.
Du må gjerne bruke dem for å strikke noe til deg selv eller til gaver, du kan også selge det du lager etter mine oppskrifter så lenge det skjer på rent privat/hobbybasis og du opplyser om hvor oppskriften stammer fra.
Oppskriftene må ikke kopieres for salg.

Februar lueLink til oppkrift:
http://www.scribd.com/doc/158159506/strikkelue


Marits hals - en slags oppskrift
Oppskriften er lett å tilpasse andre garntyper og tykkelser, det er bare å legge opp fler eller færre masker.

Blondekanten har jeg funnet i "Myk start" av May B. Langhelle, og den er gjengitt her med hennes tillatelse.Ta gjerne en titt inn på bloggen hennes også.

Halsen strikkes ovenfra og ned i et stykke, uten å klippe tråden før siste maske er strikket, og det er noe jeg liker. Jo færre tråder å feste jo bedre!
Blondekanten strikkes slik:
Det er de siste fire maskene på pinnen som danner blondemønsteret, så når du har fire masker igjen strikker du slik:

1 kast, 2 m. sammen, 1 kast, 2 rett.

Strikk rett over alle maskene på pinnen tilbake, men ta første maske løs av og strikk siste maske vrang.

Disse pinnene strikkes tilsammen fire ganger, men på siste pinne tilbake felles fire masker. Nå skal det være like mange masker på pinnen som du la opp.

Hvor mange masker du skal legge opp avhenger av garnets tykkelse og hvor lang du vil at den øverste delen av halsen skal være, bare husk at den skal brettes.

Halsen på bildet her er strikket i Alpakka fra Schachenmayr, et ganske tykt alpakka så her var det bruk for færre masker enn halsen som jeg strikket i tynn alpakka.

Jeg la opp 24 masker på pinne nr. 4 og strikket første pinne rett over alle maskene før jeg begynte med blondemønsteret. Nå er det viktig å huske på at første maske alltid taes løs av og siste maske på pinnene tilbake alltid strikkes vrang slik at det dannes en fin kant på rettsiden av halsen når ribbekanten skal strikkes

Strikk 14 tagger eller ca 35 cm. På siste pinne felles de første fire maskene, men ikke strikk ut pinnen.

Nå skal halsen strikkes sammen slik at den blir til et rør. Plukk opp maskene fra oppleggskanten og strikk og fell dem sammen med maskene du har igjen på pinnen - ikke bryt av tråden på siste maske!.

Med halsens vrangside ut strikker du nå opp 1 maske i nederkanten gjenom hver rille slik at det på rett siden dannes en fin kant.

Halsen strikkes ferdig fra vrangen på rundpinne.

1. pinne etter at du har plukket opp alle maskene strikkes rett samtidig som du øker 1 maske i hver maske.

2. pinne strikkes slik: 2 vrang og øk til 2 rett i neste maske. Her kan det være du må jukse litt i økningene for å få det til å gå opp med 2 rett og 2 vrang omgangen rundt, men det er ikke noe som synes på den ferdige halsen.

Etter 8 omganger økes det i 1 maske før hver første vrangmaske ved å løfte tråden mellom maskene opp på pinnen og strikke den vridd.

Strikk videre i 8 omganger med 3 vrang og 2 rett før neste økning.

Øk 1 maske før hver første rett maske og strikk halsen ferdig med 3 vrang og 3 rett.

Fellig:

Jeg feller av med en hestetømme eller I-cord som det hvist også heter på norsk. Det gjør jeg for at halsen skal få en fin avslutning som ikke krøller seg og som også likner på kanten mellom halsens øvre og nedre del.

Snu arbeidet med retten ut og strikk opp tre masker i den første masken. Her bruker jeg en kort pinne og lar de andre maskene stå på rundpinnen.

Strikk to masker, den siste masken strikkes vridd sammen med første masken på rundpinnen.

Sett maskene tilbake på rundpinnen og gjenta til alle maskene er felt.

Nå kan du bryte tråden og feste:)


Lykke til!

Babyteppe

 


Det er herlig enkelt å strikke, men egentlig ganske kjedelig etterhvert, men så blir det jo fort ferdig ettersom det strikkes på tykke pinner, mye tykkere enn det som står som anbefalt pinnestørrelse. Her er det bare å finne den pinnestørrelsen som gir et luftig og lett teppe, og en maskestørrelse/ strikkefasthet som du liker.

Jeg begynte i det ene hjørnet med rillestrikking, og økte i begynnelsen av hver pinne til jeg hadde strikket opp ca halvparten av garnet. For å få teppet litt lengere og mer rektangulært i fasongen fortsatte jeg med noen få omganger hvor jeg fortsatte med økninger i den ene siden og samtidig startet jeg fellingen i den andre siden.

Det går ganske mye garn til pr. omgang når teppet er på det bredeste, så husk å begregne det så du slipper å få for lite garn.

Til mitt teppe har jeg brukt tynn merinoull fra bånsull - 200 gr og pinne nr. 5. Teppet måler 116x96 cm.

Jeg startet med å legge opp 4 masker.

1. pinne strikkes alle maskene rett

2.pinne: 2 rett, kast og resten av maskene på pinnen strikkes rett.

3.pinne og alle pinnene deretter så langt/bredt du ønsker strikkes som pinne 2.


Når halvparten av garnet er brukt begynner fellingene.

Start hver pinne med 1 rett, 2 sammen, kast og 2 sammen. Resten av maskene strikkes rett.

Fortsett slik til det er 5 masker igjen på pinnen.

De 5 siste maskene strikkes slik:

1 rett, 2 sammen, 2 rett.

Fell løst av.