torsdag 21. oktober 2010

Det er med god grunn......... at jeg lar staudene i hagen få visne ned i fred om høsten. Jeg synes det er så fantastisk herlig å tenke på at jeg gjør både jorda, plantene og fuglene en tjeneste ved å  være litt uryddig og lat om høsten. Jorda har godt av få tilbake litt av det som vokste der i sommer, plantene har godt av litt beskyttelse om vinteren og fuglene finner både mat og ly blant visnende planter.
Agastache foeniculum eller agastache rugosa er en av mine favoritter blant staudene. Jeg trodde det var A. foeniculum - anisisop jeg hadde, men etter å ha googlet litt tror jeg heller det er A. rugosa - koreamynte  for min plante dufter som en mynte og ikke av anis. Den frøsår seg i meste laget, og jeg burde vel strengt tatt klippet bort alle blomsterstenglene før frøene ble modne for å slippe så mye luking utover sommeren. Jeg velger å ikke gjøre det for fuglene og især blåmeisa liker dem veldig godt. Den er en av favorittene nettopp derfor, men også fordi jeg synes den er fin i blomst og fin i den slags buketter som jeg liker, pluss at den dufter så friskt og rent.
I natt har vi hatt den aller første natten med minusgrader, det har vært snø i lufta og jeg har ennå ikke spadd opp georginene mine eller gjort hagen klar for vinteren, men jeg er i laissez-fairemood og lar det stå til . Georginene skal derimot opp av jorden så snart jeg får litt gravehjelp.

9 kommentarer:

 1. Enig med deg, for jeg klipper heller ikke ned staudene om høsten. Det er mange flotte frøkapsler som absolutt har en dekorativ verdi til snøen dekker alt sammen.
  Nydelige bilder av blåmeisen som du har tatt. Fugler er koselige venner i hagen både sommer og vinter.

  SvarSlett
 2. Så utrolig flotte bilder, og hyggelig å høre at du tenker på dyra. jeg er veldig glad i småfuglene og mater dem stort sett hele året..trives med å ha dem rundt husveggene her:)

  Kjempeflott blogg du har også.. titter rundt og fant din blogg gjennom andres.

  Ønsker deg en flott kveld!

  SvarSlett
 3. Så enig! Her rydder jeg ikke på høsten. Fuglene kan få så mye frø de vil, og staudene greier seg mye bedre i vinterhalvåret. Og så er det så underholdene å se småfuglene "turne" i frøstilkene:)

  Ha en fin fin torsdag:))

  SvarSlett
 4. For en flott blåmeiscollage! De er virkelig svært søte, vi har dem på foringsplassen.
  Jeg høstrydder også svært lite, mest av bekvemmelighetshensyn, er jeg redd. Bonus om småfuglene kan finne noe.

  SvarSlett
 5. Hehe, her ligger siste rest av georgineknoller under ryer. Mannen har jobbet for mye i det siste til at det var aktuelt å få han til å grave opp, og vi har hatt skikkelig frost en hel uke, så da tenkte jeg at det kunne berge de om jeg beskyttet bakken litt.

  Råflott bilde av blåmeisen, skikkelig inspirerende!

  God helg, og tusen takk for hyggelig gratulasjon :)

  SvarSlett
 6. Her kom snøen før jeg fikk ryddet hagen, og det er kanskje like greit... Koselig med fugler i hagen:) God helg.

  SvarSlett
 7. Så nydelige bilder, jammen er de heldige de småfuglene i hagen din!

  SvarSlett
 8. Nydelige bilder av fuglene. Jeg vet ikk hva slags fugler de er, men flotte og blå er de! I min hage har vi mest knallrøde Kardinaler.

  SvarSlett
 9. Hagearbeid er mye hyggeligere om våren. Jeg gjør som deg, lar det aller meste få visne ned i ro og fred, selv om det ikke alltid ser så pent ut. Fine fuglebilder - det er fin underholdning å sitte å se på fugler som spiser.

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommetar!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.