onsdag 29. mai 2013

Flaskeepler eller Hallingepler ?


Nå blomstrer et kjært epletre i hagen min.
Se så fine farger det har på blomstene! Knoppene er sterkt rosa og etterhvert som blomstene åpner seg falmer den sterke rosa fargen og glir mer og mer over mot hvit.
I år har det mange blomster og hele treet ser ut som en rosa sky. Jeg håper været vil spille på lag så humler og andre insekter kan få gjøre jobben sin og vi få masse epler til høsten. I fjor var det heller dårlig, for vi hadde en merkelig vår med sommervarme veldig tidlig etterfulgt av frost.
Min farmor og farfar hadde en stor eplehage og hver eneste høst plukket vi kassevis og jeg gumlet epler både sent og tidlig. De hadde mange kjente og kjære sorter som Fillippa og Graventein, men også andre gamle sorter som mer eller mindre har gått i glemmeboken. Det var spesielt en sort jeg var glad i, og farfar kalte dem for Flaskeepler eller Hallingepler.
Da jeg ble voksen og fikk egen hage trålte jeg alle de hagesentere jeg kunne i jakten etter min barndoms epledrøm. Ingen hadde dem for salg, og farmor og farfars hage var ikke lenger i familien.
Etter år med leting fikk jeg omsider drømmetreet via en podekvist.
Det viste seg at rett bort i svingen her var en gammel hage med akkurat samme tre som jeg så lenge hadde jaktet på og sårt ønsket meg og her kunne vi få podekvist.
Men er det Flaskeepler eller Hallingepler? Eller er de to muligens samme sort?
Etter et lite faktasøk på nettet er jeg ikke klokere, men det gjør meg ikke så mye. Kjært barn har mange navn og jeg fortsetter å kalle dem både Flaskeepler og Hallingepler. Jeg elsket og elsker den dag i dag disse eplene!
Nå er de gamle sortene blitt ettertraktet av flere og mange av dem kan kjøpes på hagesentre eller gartnerier.






onsdag 15. mai 2013

Singing in the rain



Regn, regn og mere regn, det har vært melodien de siste dagene. Noen ganger lurer jeg på hvor alt regnet kommer fra ? Blir det aldri tomt der oppe?
Vi dro på hytta noen dager for å  øke neste høst og vinters vedforsyning, men det var ikke mye som ble gjort på det området for det har regnet, regnet og atter regnet.
Det er ikke så veldig fristende å stå ute med motorsag eller kløyveøks i øs pøs regn, sludd og hagl.
Nei, da er det bedre å sitte inne foran peisen med strikketøy og la maske følge maske og bare la det regne mens man nynner på en sang og gleder seg over at man tross alt har ved i boden og inne er det tørt og varmt.
Jeg drar aldri på hytta uten garn og strikkepinner og denne gangen hadde jeg med meg en diger haug med sokkegarn.  Etter resterilleteppet hvor jeg gjorde et solid innhugg i ullgarnet mitt var det sokkegarnlageret mitt som skulle slankes, men jeg hadde ikke lyst til å strikke sokker.
En genser i sokkegarn kan vel være grei sommerstid? En sokkegarngenser innbiller jeg meg er noe mindre varm enn en som er strikket i ren ull og om jeg strikker den luftig, god og stor trekker den mye garn.
Som tenkt så gjort, det ble en diger genser! Jeg klarte ikke stoppe, måtte bare en stripe til og en til og enda en. Da jeg endelig stoppet var genseren nesten blitt kjole.
Jeg begynte å strikke etter mønsteret "Simple  summer tweed top"  men som vanlig havnet jeg utenfor etter en kort stund.
Det er noe med økningene i halsen som ble "feil", selv om jeg hadde lest oppskriften på forhånd og var klar over at det stod " at the same time..." så klarte jeg å glemme det og la bort oppskriften. Jeg økte raglan til den passet meg og strikket MYE lengre enn oppskriften sier.



























Da bildene ble tatt var vi så heldige å få et lite pusterom i regnet, solen tittet frem bitte litte grann, ei bjørk falt for sagen og genseren ble fotografert, og det var det vi rakk før den forsvant igjen.

Garn: Fabel og Regia sokkegarn  - dobbel tråd
Pinner nr 5
Da jeg endelig klarte å stoppe var sokkegarnlageret mitt 570 gr mindre.
Genseren er strikket ovenfra og ned - veldig kjekt!

mandag 6. mai 2013

Ferdig!


I går strikket jeg den siste rillen på teppet Alle skal med. 
Nå er det ferdig og den såre pekefingeren min skal få litt etterlengtet hvile. Det ble etterhvert ganske tungt å skyve maskene fra pinne til pinne, og det kjennes både i armer og skuldre at jeg har strikket noe som er litt større enn en vaskeklut!

Det var så fint vær i går, jeg satt ute i solen og strikket og strikket og plutselig hadde jeg strikket flere riller enn jeg hadde som mål, men det gjør ingenting, jeg rekker ikke opp!
Et resteteppe er i utgangspunktet en tilfeldig sak der lite er gitt på forhånd, og da er heller ikke cm`ene avgjørende viktige. Resultatet ble et stort, fargerikt og varmt teppe.

Jeg er en frysepinne og bruker pledd/ tepper hele året. Høst og vinter er garantert tiden for teppebruk i sofaen med fyr i peisen, stearinlys og ei god bok.
På våren og sommeren kan jeg bruke det ute. Det blir herlig å ha rundt seg en kjølig vårdag når det egentlig er for kaldt for meg ute. Da kan jeg tulle meg inn i teppet og nyte vårværet ute og ikke bare se på det gjennom vinduet. Om sommeren tror jeg det blir godt å ha når jeg skal ta meg en liten ettermiddagsdupp i hengekøya. Akkurat det gleder jeg meg vilt til!


























Teppet har gjort et ganske godt innhugg i restebeholdningen av ullgarn. Målet mitt var jo få alt med, men da hadde det nok heller blitt veggtilveggteppe og ikke pledd.
Jeg er rimelig fornøyd med fargene, men når jeg ser teppet ferdig så ser jeg noen jeg med fordel kunne ha spart til andre prosjekter, og andre ville jeg nok også ha satt sammen annerledes, men det gidder jeg ikke ergre meg over nå. Et resteteppe er et resteteppe, og da kan fargesammensetningene få lov å være litt tilfeldige og rare.



Alt slags garn er brukt, det eneste kravet var at det skulle være ull. Det tynneste er lagt dobbelt, men tykkelsen varierer likevel uten at jeg synes det gjør noe.

For å slippe all trådfestingen, det hadde blitt en uoverkommelig jobb å feste så mange tråder, strikket jeg inn alle ender underveis.




Teppet måler 1.40cm X 1.90cm
Jeg har brukt tilsammen 1750 gr.
Pinner nr.3,5 - 80cm rundpinne.
Det gikk greit å få 270 masker på en 80cm lang rundpinne.

Ideen til teppe fikk jeg i Arne og Carlos sin bok "Håndarbeid fra hagen."

søndag 5. mai 2013

Vårtegn - Livskraft


Wow! Det er like fantastisk hvert år når våren virkelig får satt seg og knopper struttende av livskraft  sprenger seg frem og opp.  Jeg lar bildene tale for seg selv, her er ord overflødige.

Bondepeon


Dillepeon


Tidlig trepeon


En heldig tulipan som ikke ble helt spist av rådyrene



Syrin




    
                                                          















                                       Løytnantshjerte                                                                              Vrihassel







Titt inn her for å se vårtegn fra det ganske land.









torsdag 2. mai 2013

Man tager hva man haver

Resteteppet mitt "alle skal med" nærmer seg ferdig, jeg har bare de siste 30 cm. igjen. Det er tungt og plundrete å håndtere, pekefingeren min er sår, jeg er så smått lei og gleder meg til siste rille er strikket.
Nå vil jeg mye heller strikke ferdig genseren jeg bare har ermene igjen på, eller begynne på et av alle de "lyst på" prosjektene som har poppet opp underveis. Det vrimler av ideer og tanker om nye ting å strikke, jeg klør i fingrene etter å komme igang, men jeg holder igjen, nå skal teppet bli ferdig før jeg begynner på noe nytt.


Å strikke med rester eller bruke enslige nøster gir meg en god følelse. Det er veldig tilfredsstillende å bruke noe som bare ligger der til noe nyttig, noe som varmer, noe som blir brukt og satt pris på. De aller fleste som strikker har noe restegarn liggende, og har man ikke så store mengder som det som skal til for å strikke et teppe så finnes det sikkert et eller annet lite å bruke dem til. Ei lue eller et par votter krever ikke så mye garn, heller ikke små barnejakker eller bukser.
Det er kanskje ikke tiden for å strikke ullbukser, men jeg nevner det likevel, det kommer jo en ny vinter om noen måneder.
Ullbukser er en super duper sak å bruke rester på.
Ullbukser er helt og absolutt nødvendig mener jeg for de aller minste vinterstid.
Disse buksene strikket jeg med utgangspunkt i en oppskrift fra boken "Brukt på nytt" av Kathrine Gregersen. En super bok som gir mange gode tips om gjenbruk.