onsdag 29. mai 2013

Flaskeepler eller Hallingepler ?


Nå blomstrer et kjært epletre i hagen min.
Se så fine farger det har på blomstene! Knoppene er sterkt rosa og etterhvert som blomstene åpner seg falmer den sterke rosa fargen og glir mer og mer over mot hvit.
I år har det mange blomster og hele treet ser ut som en rosa sky. Jeg håper været vil spille på lag så humler og andre insekter kan få gjøre jobben sin og vi få masse epler til høsten. I fjor var det heller dårlig, for vi hadde en merkelig vår med sommervarme veldig tidlig etterfulgt av frost.
Min farmor og farfar hadde en stor eplehage og hver eneste høst plukket vi kassevis og jeg gumlet epler både sent og tidlig. De hadde mange kjente og kjære sorter som Fillippa og Graventein, men også andre gamle sorter som mer eller mindre har gått i glemmeboken. Det var spesielt en sort jeg var glad i, og farfar kalte dem for Flaskeepler eller Hallingepler.
Da jeg ble voksen og fikk egen hage trålte jeg alle de hagesentere jeg kunne i jakten etter min barndoms epledrøm. Ingen hadde dem for salg, og farmor og farfars hage var ikke lenger i familien.
Etter år med leting fikk jeg omsider drømmetreet via en podekvist.
Det viste seg at rett bort i svingen her var en gammel hage med akkurat samme tre som jeg så lenge hadde jaktet på og sårt ønsket meg og her kunne vi få podekvist.
Men er det Flaskeepler eller Hallingepler? Eller er de to muligens samme sort?
Etter et lite faktasøk på nettet er jeg ikke klokere, men det gjør meg ikke så mye. Kjært barn har mange navn og jeg fortsetter å kalle dem både Flaskeepler og Hallingepler. Jeg elsket og elsker den dag i dag disse eplene!
Nå er de gamle sortene blitt ettertraktet av flere og mange av dem kan kjøpes på hagesentre eller gartnerier.


7 kommentarer:

 1. Så lekker farge det var på de blomstene! Godt at du fikk tak i samme sorten igjen. Jeg har ingen epletrær her, men skulle jeg hatt et måtte det ha vakre blomster :-)

  SvarSlett
 2. Så nydelige blomster på epletreet ditt, trur æ må skaffe mæ epletre til min hage og :P

  Nydelige bilder.

  Ha en fortsatt fin mai.

  Lisbeth :O)

  SvarSlett
 3. Blomstrende epletrær er så utrolig vakre og sammen med syrinene ute nå så er det så fint! Så bra at du fikk tak i den eplesorten du savnet. Det er veldig bra at gamle eplesorter dyrkes opp igjen. De er som regel både herdigere og bedre. :)

  SvarSlett
 4. Så morsomt med sånne gamle sorter! Vi har en på gården hjemme, som pappa har podet nye av etter hvert som de gamle trærne døde ut. De var over 120 år gamle da jeg var liten, men bar fortsatt masse omtrent annethvert år. Og det var de aller beste eplene!

  SvarSlett
 5. Det er noe spesielt med epleblomster, de er så vakre og vare så kort tid. Hallingepler har jeg aldri hørt om før, gamle sorter er spennende.

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommetar!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.