onsdag 4. mai 2011

L for læring

"I et tradisjonelt atferdsperspektiv skjer læring ved at en person gjør noe observerbart som han ikke kunne før læringen."      
                                                                                  
        
 Læring er morsomt når man  ønsker å lære. Det var ikke alltid like morsomt på skolen når man måtte lære noe som andre synes man burde kunne. Nå derimot kan jeg lære akkurat det jeg har lyst til å lære, og akkurat nå har jeg lyst til å lære nye sokkestrikketeknikker, og da trengs øving! Det kunne stått en stor L på disse sokkene, L for "øvelseskjøring" og læring!  Jeg vil lære meg å strikke sokker fra tåen og opp, og jeg vil  lære meg å strikke sokker på rundpinner, en eller to, og jeg vil finne den måten å gjøre det på som passer best for meg og min fot. Fremdeles er jeg på leit etter en slags formel som kan brukes på alle slags sokker, slik jeg har når jeg strikker fra toppen og ned. De fleste sokker jeg har sett (som er strikket fra tåen og opp) har en eller annen detalj som jeg ikke er så godt fornøyd med, enten er hælen for liten/kort eller tåen for spiss og rett, men jeg tror jeg er på sporet av noe som kan vise seg å bli ganske brukbart for meg.                                                                    De første sokkene er strikket i malabrigo, kjøpt hos Projo, og det er forøvrig et strålende garn, supert å strikke med og så er det så fabelaktig godt å ha på seg. Fargene er også noe for seg selv. Jeg bare må  vise hvordan det spiller i forskjellige sjatteringer uten å være rotete! Her har jeg forsøkt meg med mønster, to rundpinner og en rund tå. Det er ikke strålende arbeid, men jeg er likevel godt fornøyd, for jeg fant etter hvert ut av hvordan den runde tåen kunne lages, og den passer meg og min fot. Nå gjenstår det bare en viss perfeksjonering, så skal jeg lære meg å strikke den mønstrete også. Å strikke på to rundpinner var ikke greit i begynnelsen så jeg skiftet til det gode og vante; fem strømpepinner. Avslutningen/fellingen er også en sak jeg fant ut at jeg måtte se nærmere på. Her har jeg felt på vanlig måte og det ble litt for stramt.    De blå sokkene er strikket i Arwetta, et nytt garn for meg. Jeg liker det på foten, men det var ikke så lett å plukke opp masker som var mistet av pinnen uten at tråden delte seg. Her har jeg strikket en flat tå, og brukt magic cast on. Litt plundrete denne første gangen, og ikke ble det særlig pent heller. Hælen er med forsterket stykke på hælkappen, akkurat som når jeg strikker oppe fra og ned. Det gikk greit og dette er en god hæl, men hvordan kan man strikke mønster på en slik hæl? Fellingen er gjort løsere med en metode jeg fant her, og det funker!           
Nå var jeg klar for et ferdig laget mønster og valgte pinneguris Jessi sokker. Jeg hadde ikke garnet hun har brukt, så her ble det Fabel. Sokkene er utrolig flotte, hvem trenger flerfarget og selvmønstrende garn når man kan strikke slike fargeglade og strålende sokker? Tåen er en smule for smal for meg, så om jeg strikker disse en gang til vil jeg legge opp flere masker. Jeg har også valgt en annen felling enn hun har, simpelten fordi jeg ville felle på en måte jeg aldri har gjort før på sokker, med hestetømmer. Nå strikket  jeg nesten hele sokken på to rundpinner og jammen begynner det ikke å sitte i fingrene. Ja jeg begynner faktisk å like det!!                                                                                              

13 kommentarer:

 1. Øving gjev meister. Flotte sokkar har du strikka. Stå på så finn du dine eigne måtar å gjere det på.

  SvarSlett
 2. Jeg er imponert over din iherdighet når det gjelder stokkestrikking!
  Mange flotte par du har strikket.

  SvarSlett
 3. Du må ha et eget strikkegen! Jeg gir meg helt over for hva du får laget. Du kan jo lage hva som helst du, bare du har garn og pinner :)

  SvarSlett
 4. Tåopp er gøy og disse sokkene ble virkelig lekre. Jeg har sansen for Pinneguris design også.

  http://oppskrifter.blogspot.com/2007/04/min-sokkeoppskrift.html

  Dette er en link til Fru Darts tåoppsokk. Det er den oppskriften jeg syns er enklest og bruke. Sokkene sitter som et skudd også.

  SvarSlett
 5. Ja, det er rart hvor mye lettere det er å lære noe når vi får bestemme det selv.
  Flotte sokker du har strikket, jeg er imponert over mye arbeid noen legger ned i strømpestrikking og alle de forskjellige teknikkene og mønstrene :)
  Herlig toåring i innlegget under, en fryd å se
  Ha en fortsatt fin våruke!

  SvarSlett
 6. Så flott sokker! Det er jo så gøy å lære noe nytt når man har lyst å lære - det er helt sikkert. Og når resultatet blir så fine sokker må du være godt fornøyd :-)

  SvarSlett
 7. Så flotte! Jeg er som sagt frelst på en rundpinne og tå-opp, men det var nok lettere for meg å lære siden jeg egentlig aldri hadde gjort noen innsats for å lære meg tradisjonell sokkestrikking :) Du er tøff som prøver nye ting!

  SvarSlett
 8. Morsomt med nye strikketeknikker! Flink er du:)

  Ønsker deg en fiiiin torsdag:)

  SvarSlett
 9. Flotte sokker, flink du!! Ang. vesten eg har strikka så trur eg den er ganske normal i str. har ikkje fått prøvd den på ho som skal ha den enno!! Ha ein fin kveld:))

  SvarSlett
 10. Flotte sokker du har strikket! Tå opp er bare helt genialt. Jeg har brukt Fru dart sin oppskrift, det blir gode sokker, men litt "rare". Jeg vil så gjerne at de skal se helt vanlige ut. Jeg følger interessert med på "forskningen" din!

  SvarSlett
 11. Tak for kommentar på min blog , du er selv meget flink til at strikke :-)))  God weekend

  SvarSlett
 12. Så utrolig flotte sokker du har strikket! Skulle ønske jeg var en like habil sokkerstrikker som deg!

  Go'helg!

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommetar!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.