mandag 13. desember 2010

Pixie


 Første gang jeg så en pixielue var i et hefte fra Sandnes garn og det ble forelskelse ved første blikk. Den lua var bare så fin og jeg var fast bestemt på at jeg skulle strikke den. Så gikk tiden og mye annet ble strikket, men ikke pixielua, helt til jeg tilfeldigvis kom over den igjen på Trudes Tante T blogg og nå hadde den fått hals og var ennå finere.
Men hvorfor heter den Pixie? Hvem laget mønsteret?  Jeg søkte på nett etter et svar og oppdaget at den strikkes omtrent over alt og har mange forskjellige utgaver og mange forskjellige designere og navn. Noen kaller den pixie andre alvelue eller kort og godt spisslue. Den er tydeligvis ikke av de nyeste designene heller for jeg finner den omtalt som vintagelue også..
En pixie er alv, men likevel ikke en alv men en pixie. Når jeg leser om dem aner jeg et slektskap mellom pixiene og våre kjente fjøsnisser. Hvis du vil kan du lese mer om dem  her.
Det finnes en haug av oppskrifter på pixieluer, men de fleste som jeg finner er på engelsk, her og her , her. Liker du ikke engelske oppskrifter er Trudes versjon på norsk et meget godt alternativ.  Nå har jeg også laget mine versjoner, alle sammen pixies og alle sammen er nye variasjoner over et gammelt og godt mønster.

Mine pixieluer:

Den første blå er strikket i Mirasol og jeg brukte ca 100 gr (glemte å veie før den fikk ny eier) jeg begynte med halsen og strikket den med bare rettmasker frem og tilbake i forkortede rader slik at formen blir videre ytterst. For å videreføre rettstrikken i luedelen strikket jeg den ene halvdelen av lua bare med rettmasker.Den rosa lua er strikket i tynn alpakka fra DSA, en rest som var igjen etter en genser. Mønsteret står i DSAs mønsterhefte Strikk tik baby nr.11.  Mønsteret er dårlig forklart synes jeg eller så var teflonbelegget i hodet mitt ekstra tykt den dagen jeg laget denne lua. Jeg gjorde som vanlig noen små forandringer. Lua ble for vid i ansiktsåpningen så jeg plukket opp  masker og strikket en kant for å stramme inn litt. Det funket veldig greit og lua sitter som et skudd. 
Den grå lua er strikket i dobbel Panda og stort sett etter Trudes oppskrift, bortsett fra at jeg har laget halsen lengre og videre. Dette garnet hadde jeg aldri strikket med før, men jeg likte det og det passer perfekt til denne lua. De andre to er strikket i garn som var i lageret mitt fra før og funker greit de også, men lua blir jo både tynnere og lettere når den strikkes i alpakka.
Forelskelsen for denne lua er ikke blitt mindre og jeg er ganske sikker på at det kommer flere etter hvert. 

9 kommentarer:

 1. Fine luer!
  Jeg mener Pixie er et slags alveaktig, skøyeraktig lite vesen i folketroen borte i Storbritannia et sted. Så alvelue burde være en grei oversettelse. :)

  SvarSlett
 2. De ble kjempefine! Ser at den jeg lagde er nokså trang rundt ansiktet i forhold til dine, men jeg hadde jo også plukket opp masker og strikket en ekstra kant, så det bør jo gå an å rekke det opp igjen når åpningen blir for liten.

  SvarSlett
 3. Dette var nyttig! Jeg har planer om å strikke Pixie-lua, og lurte litt på hvilken opskrift jeg skulle velge. Tror det blir Trudes, ettersom de fleste tilsynelatende er fornøyd med den, bortsett fra at flere sier halsen i oppskriften er for kort. Noterer meg dine tips bak øret! Takk!

  SvarSlett
 4. Glemte å si: Herlig bilde, det øverste der!

  SvarSlett
 5. Koselig at du tar opp Pixie-lue her, har sett på dem til baby men visste ikke om oppskrift for litt større barn - så takk for tips! De ble fine!

  Kjempefine ble også lue, votter og hals i forrige innlegg - duse, pene farger har du brukt.

  Jeg kommer snart igjen - så koselig at du kom innom min blogg:)

  Klem fra Spurven

  SvarSlett
 6. Virkelig flotte luer!
  Også likte jeg godt siden din om "bloggen min og meg". Kjenner meg så godt igjen i det du skriver.
  Ønsker deg gode førjulsdager.

  SvarSlett
 7. Tittar in för att önska dig en riktigt God Jul!
  Kram Margot

  SvarSlett
 8. Artig med luer med fasong!
  Kule var de :)

  Godt nytt år Marit! Tusen takk for hyggelig følge gjennom året, og så gleder jeg meg til å se mer håndarbeid og ikke minst hageglede kommende år. Krysser fingrene for at helsa vår bedres også, og kanskje vi kan møtes en gang?

  Hjertelig takk for alle de hyggelige kommentarene du har tatt deg tid til å legge inn på bloggen min gjennom året, de settes stor pris på kan du skjønne :)
  *klem*

  SvarSlett
 9. Flott innlegg og fine luer alle tre.
  Det er jo bare fantasien som stopper en når man skal lage slike luer. Her er det mange muligheter til å sette sitt eget preg med heklekanter, blomster og farger. Jeg strikket lua i flere forskjellige garn og oppdaget at PT Panda holder fasongen mye bedre enn både Lanett og Babyulla. Men det er jo en god mulighet til å bruke opp litt restegarn.

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommetar!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.