onsdag 6. mars 2013

På leit etter den gode hæl

Helt siden eg lærte meg å strikke sokker fra tåa og opp har jeg vært på leit etter en god hæl. Sokkene jeg strikker ovenfra og ned har jeg en grei måte å gjøre det på, men det har ikke vært like lett å finne den letteste eller beste tåopphælen. Jeg vil gjerne ha en sokk med litt god vidde rundt ankelen og jeg vil også at hælen ikke skal være så lav bak som jeg synes den blir i mange av tåopp-oppskriftene, og jeg vil at det skal være enkelt slik at jeg ikke trenger å holde meg til noen oppskrift. Den skal fungerer på alle sokker og alt slags garn.
Hvorfor leite etter den gode hælen når jeg allerede har den på ovenfra sokkene? Jo, jeg liker å strikke fra tåa og opp fordi de har så god tå, fordi det er enklere å bruke opp alle rester (det er bare å strikke så langt garnet rekker) og fordi jeg synes det blir enklere å prøve underveis på den måten.
Og så er det jo det med mestring, jeg vil få det til, jeg skal finne ut av det!
Nå er jeg i ferd med å klare det - tror jeg! Det mangler ennå noe på forholdstall og den slags, ennå holder jeg på med å ta det litt på gefylen, men det funker fint så sannsynligvis kommer jeg aldri lenger.

Og slik gjør jeg det pr. i dag:
Dette er ingen oppskrift men mer en fremgangsmåte og masketall og antall omganger varierer som sagt både etter størrelse på sokken og tykkelsen på garnet.
Et lite stykke før hælen starter, strikker jeg en kile ved å øke 1 maske innenfor første/siste maske på hælpinnen (eller hælpinnene om du strikker på fire pinner). Dette gjør jeg for å få høyde på hælen og vidde rundt ankelen. Akkurat hvor kilen starter og hvor mange masker som skal økes kommer an på hvor høy/vid jeg ønsker hælen, så her må det prøves. Ta sokken på og sjekk.

Når ønsket antall økninger er gjort begynner jeg med å strikke frem og tilbake bare over hæl maskene, akkurat slik som på ovenfra og ned sokkene, bare at her strikkes færre omganger. Disse fremogtilbake pinnene blir det som kommer under hælen samt opp på sidene. Du kan strikke glattstrikk med første maske løs av på hver pinne eller en type forsterket hæl (som jeg liker best) med annenhver maske løs av på rett pinnene og vrangt tilbake over alle maskene, og alltid første maske løs av.
Når dette er langt nok fortsetter jeg med forkorta pinner over et gitt antall masker midt på hælpinnen.
Oi, dette var vanskelig å skrive enkelt, men det er enkelt i praksis.

Jeg skal forsøke å komme med et eksempel. Si at jeg har 38 masker på hælpinnen, da setter jeg av 14 masker i hver side og beholder 10 masker i midten som det skal strikkes fremogtilbake over, samtidig som de 14 maskene strikkes en og en sammen med midtmaskene helt til alle maskene er strikket opp. Da har jeg 12 masker tilbake på pinnen når jeg er ferdig.
Så plukker jeg opp masker langs kanten før sokkene strikkes ferdig.
akkurat hvor mange masker som skal plukkes opp avhenger av hvor mange omganger jeg strikket på den første delen, men jeg pleier å plukke opp en i hver løkke (fra de maskene som ble tatt løst av) pluss en ekstra. Nå kan det hende at jeg sitter igjen med flere masker enn det opprinnelige antall masker sokken strikkes over, så da må jeg felle. Jeg feller maskene på hælpinnen til jeg har samme antall som før, på annenhver pinne; de to første rett sammen og de to siste vridd rett sammen.Dette er en god hæl og mye enklere å strikke enn å forklare! Men sant skal være sagt; jeg har ikke funnet opp dette helt alene. Selve fremgangsmåten er helt sikkert mye bedre beskrevet i Arribasokkene, jeg har bare lagt til kilen og derfor også forandret på masketallet.Bildene viser to par sokker strikket med denne hælmetoden. De er i forskjellig garn og med forskjellig masketall.
Gront par: Fabel og Arwetta classic
Pinner nr 3 og 2,5 til vrangbord

Stripete par: Pt 5 og Noro
Pinner nr 3

6 kommentarer:

 1. Dette skal prøves, jeg synes det er så smart å strikke sokker den veien. Man behøver aldri å lure på om det blir garn nok. Det er jo bare å justere lengden på vrabgbordene. Takk for tips!
  GOD VÅR videre!!!

  SvarSlett
 2. Du skal ha kudos for at du er standhaftig i prøvingen, og for at du skriver ned slik at vi andre kan nyte godt av din forskning :)
  Selv var jeg veldig positivt overrasket over enkelheten i sokkene Saviano hos Knitty som jeg strikket tidligere i vinter. Du kan ta en titt på dem hvis du er nysgjerrig!

  SvarSlett
 3. Genialt, dette må prøves. strikker fortsatt på gamlemåten, siden jeg aldri har funnet ut av tå opp hælen.

  SvarSlett
 4. Fine sokkar. Eg har aldri prøvd meg på tå opp sokkar, kanskje eg skal prøve det no? Må i allefall lagre dette på datan..

  SvarSlett
 5. Veldig fine sokker og smart metode. :)

  Jeg svarer på klippe-spørsmålet ditt her: Når jakka er av ren ull (ikke superwash), låser jeg midtmasken ved å hekle to rader av fastmasker, en på hver side. Da blir det trygt å klippe, du får en pen kant og slipper å sy med maskin. Jeg foretrekker klart den metoden, mer skånsom mot strikketøyet synes jeg. Lenke til hvordan: http://www.eunnyjang.com/knit/2006/01/the_steeking_chronicles_part_i.html

  Mulig det finnes noe på youtube også?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Vibeke!

   Dette må jeg sjekke ut og teste!

   Slett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommetar!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.