tirsdag 30. november 2010

Marits hals - en slags oppskrift


Nå har vi fått skikkelig vinter her sør også. Det er hvitt og pent ute, men også veldig kaldt. 7 minus med vind kjennes veldig godt her som luften er fuktig og salt. Jeg liker at det er snø, men kunne godt tenkt meg noe mindre vind og litt færre kuldegrader, men på den andre siden er jeg glad vi ikke har regn og slaps!
Nå er det viktig å kle seg etter forholdene og da er denne halsen perfekt. Den sitter godt og tett rundt halsen, og strikkes den i alpakka er den i tillegg myk og varm. Det er flott med store og vide halser, men de er ikke særlig varme og lunende for den tynne og sarte huden på halsen synes jeg.
Det er noen som har spurt etter oppskriften og nå har jeg forsøkt å skrive ned en slags oppskrift, og her kommer den med forbehold om eventuelle feil. Når jeg strikker uten oppskrift så blir plagget til underveis, jeg vet hvordan, men å skrive det ned er en smule vanskelig synes jeg. Har du lyst å forsøke denne halsen så håper jeg du forstår forklaringene mine.
Oppskriften er lett å tilpasse andre garntyper og tykkelser, det er bare å legge opp fler eller færre masker.
Blondekanten har jeg funnet i "Myk start" av May B. Langhelle, og den er gjengitt her med hennes tillatelse.Ta gjerne en titt inn på bloggen hennes også.
Halsen strikkes ovenfra og ned i et stykke, uten å klippe tråden før siste maske er strikket, og det er noe jeg liker. Jo færre tråder å feste jo bedre!

Blondekanten strikkes slik:

Det er de siste fire maskene på pinnen som danner blondemønsteret, så når du har fire masker igjen strikker du slik:
1 kast, 2 m. sammen, 1 kast, 2 rett.
Strikk rett over alle maskene på pinnen tilbake, men ta første maske løs av og strikk siste maske vrang.

Disse pinnene strikkes tilsammen fire ganger, men på siste pinne tilbake felles fire masker. Nå skal det være like mange masker på pinnen som du la opp.

Hvor mange masker du skal legge opp avhenger av garnets tykkelse og hvor lang du vil at den øverste delen av halsen skal være, bare husk at den skal brettes.
Halsen på bildet her er strikket i Alpakka fra Schachenmayr, et ganske tykt alpakka så her var det bruk for færre masker enn halsen som jeg strikket i tynn alpakka.

Jeg la opp 24 masker på pinne nr. 4 og strikket første pinne rett over alle maskene før jeg begynte med blondemønsteret. Nå er det viktig å huske på at første maske alltid taes løs av og siste maske på pinnene tilbake alltid strikkes vrang slik at det dannes en fin kant på rettsiden av halsen når ribbekanten skal strikkes.
.
Strikk 14 tagger eller ca 35 cm. På siste pinne felles de første fire maskene, men ikke strikk ut pinnen.
Nå skal halsen strikkes sammen slik at den blir til et rør. Plukk opp maskene fra oppleggskanten og strikk  og fell dem sammen med maskene du har igjen på pinnen - ikke bryt av tråden på siste maske!.
Med halsens vrangside ut strikker du nå opp 1 maske i nederkanten gjenom hver rille slik at det på rett siden dannes en fin kant.
Halsen strikkes ferdig fra vrangen på rundpinne.
1. pinne etter at du har plukket opp alle maskene strikkes rett samtidig som du øker 1 maske i hver maske.
2. pinne strikkes slik: 2 vrang og øk til 2 rett i neste maske. Her kan det være du må jukse litt i økningene for å få det til å gå opp med 2 rett og 2 vrang omgangen rundt, men det er ikke noe som synes på den ferdige halsen.
Etter 8 omganger økes det i 1 maske før hver første vrangmaske ved å løfte tråden mellom maskene opp på  pinnen og strikke den vridd.
Strikk videre i 8 omganger med 3 vrang og 2 rett før neste økning.
Øk 1 maske før hver første rett maske og strikk halsen ferdig med 3 vrang og 3 rett.

Fellig:
Jeg feller av med en hestetømme eller I-cord som det hvist også heter på norsk. Det gjør jeg for at halsen skal få en fin avslutning som ikke krøller seg og som også likner på kanten mellom halsens øvre og nedre del.
Snu arbeidet med retten ut og strikk opp tre masker i den første masken. Her bruker jeg en kort pinne og lar de andre maskene stå på rundpinnen.
Strikk to masker, den siste masken strikkes vridd sammen med første masken på rundpinnen.
Sett maskene tilbake på rundpinnen og gjenta til alle maskene er felt.
Nå kan du bryte tråden og feste:)

Lykke til!

7 kommentarer:

 1. Sånne halser er et must. Det må sitte godt og ikke klø. At den er pen er slettes ingen ulempe :)
  Ha en flott dag. Kle deg og fyre godt. Her er det -16 gr nå, men vi hører på lokalradioen om -25 og kaldere, så brrrr.

  SvarSlett
 2. Åh, den skal jeg prøve, hvis jeg får lurt inn en mellom julegavestrikkingen! Her er det søtten kalde i dag, og verre skal det bli. Så jeg ser for meg en sånn alpakkahals innerst, høy dunjakkekrage utenpå og ullsjal utapå der igjen!

  SvarSlett
 3. Så fint med oppskrift - tusen takk! Jeg er HELT enig med deg - halser må sitte tett inntil for å gjøre nytten, og alle disse fancy "rørene" som henger og slenger og slipper inn masse kaldluft er til ingen nytte, kun til pynt. Jeg vil strikke denne, men jeg tror jeg vil ha den enda høyere - så den går helt opp til øra, for jeg er en frossenpinn (jada, vi må endre litt, haha :-)

  Kirsten Kapurs oppskrifter får du kjøpt via Ravelry, men også på bloggen hennes, som jeg linket til i innlegget mitt. http://throughtheloops.typepad.com/
  Klikk på Pattern Store oppe til høyre, så kommer du til en fin og ryddig oversikt over mønstrene hennes. Det er også en link til gratisoppskrifter nederst. Jeg har strikket flere av luene, bl.a. Thorpe, som er gratis og som har vært utrolig populær i bloggeland i flere år, rett og slett fordi det er en praktisk og velfungerende lue. Jeg har også strikket et sjal, noen votter (hun har mange fine votter!) og flere av sokkene. Pluss en halvferdig vest. Hun har fine, praktiske og veldig detaljerte/lette å følge oppskrifter. På engelsk, riktignok, men hvis du står fast, hjelper jeg deg gjerne.
  Ha en fin tirsdagskveld!

  SvarSlett
 4. Så nydelig den halsen var! Sånn kunne jeg godt tenke meg. Du er så flink til håndarbeide, at jeg gir meg helt over :)

  SvarSlett
 5. Takk for at du deler oppskriften på denne vakre halsen med oss. Denne skal jeg prøve, en flott venninnegave til jul.

  SvarSlett
 6. Den var kjempefin - slike plagg trengs for oss sørlendinger som ikke er vandt til disse kuldegradene på denne tiden av året. Yngstejenta har en lignende hals i rosa acrylgarn som min mor kjøpte i et av de baltiske landene for noen år siden. Garnet er fryktelig, men vesla er fornøyd for den klør definitivt ikke. Alpakka høres ut som et bedre alternativ.

  SvarSlett
 7. Hvor er det en fin halsedisse og mange tak for opskriften :)

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommetar!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.