lørdag 19. november 2011

Sauer er da ålreite dyr?

Det var Liv Finstad som kom med denne nå etterhvert så klassiske uttalelsen i en debatt en gang tidlig på 80-tallet. Jeg er 100 % på linje med Finstad akkurat i dette spørsmålet, for hvor mange dyr er egentlig så nyttige som sauen?  Tenk bare på alle de anvendelsesmulighetene den gir?  Mat av mange slag og dyrebar ull. Jeg synes sauen absolutt er verd en hyllest og lovprising.
Jeg skal ikke snakke så mye om mat, men kan ikke la være å nevne at marinert lammestek stekt i peisen på hytta er noe av det beste jeg har spist i hele mitt liv! 
Men ulla den kunne jeg snakke mye om, alle dens fortrinn og kvaliteter, men jeg er sikker på at de aller fleste som leser denne bloggen er klar over alt dette fra før. I bloggen needled som skrives av Kate Davies, designeren til sauelua leste jeg et interessant innlegg. Hun skriver (så langt jeg kan forstå med mine engelsk kunnskaper) at begrepet ull er i ferd med å vaskes ut, i allefall i engelsk språklige land. Bare ull er ull og ulla kommer fra sauen og ingen andre verken dyr eller menneskeskapte fibre. Det er visst mulig å kjøpe både "ullkåpe" , "ullstrømper" og andre "ullklær" som ikke inneholder ull i det hele tatt. Jeg håper inderlig ikke vi kommer dit her i landet. Det minner om en reklame jeg så for mange år siden men ikke kan glemme, der stod det at man kunne få kjøpt en nesten ekte skinnjakke! Enten så er det skinn eller så er det ikke skinn sier nå jeg, Og det samme gjelder vel for ull? Kåper, strømper og andre tekstiler som har et ullent uttrykk er ikke ullklær bare fordi de er myke og ullne.

Jeg har strikket lua i alpakkagarn, som etter hennes mening (så vidt jeg forstår) heller ikke er ull, men kort og godt alpakka. Det føles nesten litt feil å ha strikket i alpakka ettersom lua har så tydelige sauemotiver, men jeg hadde ikke ullgarn i de fargene liggende og lua bare måtte jeg strikke med en gang.  Men hvordan er det egentlig her i landet? Kaller vi garnet laget av f.eks alpakka for ull? Jeg gjør det ikke. For meg er det også slik at det bare er sauen som har ull. Jeg tror det er viktig at vi holder klare linjer her så ikke vi ender opp med at alt som er mykt og ullent blir kalt ull. 
       Nå er jeg i ferd med å strikke lua i ull, men i litt friere fargevalg enn det mønsteret bruker. Jeg har tatt i bruk en del av garnet jeg farget i sommer og strikker min versjon av mønsteret. Kanskje kommer den innom bloggen, men på ravelry blir den helt sikkert å se om en liten stund.


Pinner nr. : 2,5
Garn: Forskjellige rester av alpakka

                                  


14 kommentarer:

 1. sauer er heilt klart ålreite dyr... og hua vart kjempefin.

  God helg

  SvarSlett
 2. Sauen har ull og alpakka hårfiber, det har jeg lært av min datter. Hun er agronom og har nå en spesialoppgave om næringsutvikling og tar for seg fellesdrift med sau og alpakka:) Selv er jeg glad i både ull og alpakka. Alt til sitt bruk.

  Lua di var helt nydelig. Fargene gikk rett i hjertet mitt :)

  Leste på FB i går om ei norks dame i Sverige som måtte reise hjem for å kjøpe ullgarn. Vel, det var å få der også, men veldig dyrt mot her og ikke sånn kvalitet.

  På Europris har jeg sett "ull-sokker" med 30% ull, resten nylon og akrylsom man iallefall ikke blir varm av. De holder seg kanskje bittelitt lengre, men det hjelper lite når man fryser beina av seg. På en nettbutikk for garn var det baby-ull-garn uten ull. Gjett om jeg ble sur, men jeg handlet heldigvis ikke ;)

  Dette er et tema som kan få meg til å hisse meg skikkelig opp.Heldigvis er vi enige.

  God helg til deg :D

  SvarSlett
 3. Ull är härligt, och ull från egna får är ........ Ja, det förstår du nog! Ull som kommer från närområdet är ju också anpassad för klimatet, och gamla fårraser som har sitt ursprung här är ju verkligen GULD! Mera får och ull åt folket!

  SvarSlett
 4. Flott lue og veldig fin fargesammensetning. Så veldig deilig ut i alpakka.

  Alpakka er ikke ull nei, alpakka er alpakka og ull er ull. Jeg har en forkjærlighet for ull, men bruker alpakka også. Liker spensten ull har, som alpakka mangler.

  Symønstret jeg lenket til er enkelt å følge og kan anbefales. Såpass enkelt at jeg vurderer vatt og quilting neste gang.

  God helg! :)

  SvarSlett
 5. Jag känner mig lite träffad om tänker på alpakka som ull .... men du har helt rätt och hädan efter ska jag tänka mig bättre om. Mönstret på mössan var jättefint, dom fåren ska jag komma ihåg,det mönstret kan nog användas till mycket :)

  SvarSlett
 6. Herlig lue! For meg er kun saueull ull, alpakka er alpakka. Men kombinasjoner av begge er jo heller ikke dumt:)

  SvarSlett
 7. Luen er aldeles nydelig og jeg har sporenstreks bestilt mønster og garn fra garnfabrikanten. Den er jo bare fantastisk:)

  SvarSlett
 8. Sauer er helt klart allrighte dyr! Jeg har også fulgt med på Kate Davies blogg og hennes ull-innlegg. Det er nok ikke fullt så ille her til lands som i England, men dessverre kommer vi nok etter. Jeg sjekker alltid etiketten før jeg kjøper, både på klær og garn. Har fått mange rare blikk i klesbutikker, når jeg alltid vrenger plagget for å se på merkelappen inni før jeg prøver.

  Lua ble flott! En sikker vinner! Ha en flott søndag!

  SvarSlett
 9. Jepp, har fått med meg innlegget til Davies, og synes det er en utvikling jeg ser på flere fronter. Har funnet angorasokker med 4% innhold av angora og resten kunststoffer.

  SvarSlett
 10. Rett og slett nydelig var luen du har strikket! Sikkert kjempevarm i alpakka, fordi det er hår som er hule inni, og tre ganger varmere enn ull har jeg hørt!

  SvarSlett
 11. Du er bare kjempe flink. Godt å ha en slik søster.

  SvarSlett
 12. Uansett ull eller ikke, lua er kjempefin:-) Nydelige, duse farver.

  Så får du kose deg i adventstida,
  hilsen fra Spurven

  SvarSlett
 13. veldig ok, sauer :) fin lue :)

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommetar!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.