onsdag 8. juni 2011

Første forsøk på garnfarging

Å farge mitt eget garn har lenge vært en drøm, men nå endelig har jeg gjort mine første spede forsøk.
Jeg har en hel haug med hvite/beige nøster av ullgarn uten navn eller annen merking, og det var noen av disse som ble brukt til den første testen. Det ligger enda flere nøster i kurven så  det blir nok noen nye forsøk om ikke så lenge. Garnet er av forskjellige tykkelse og det er ikke så mye av hvert slag så det blir nok ikke noen store prosjekter på pinnene, men et eller annet må jeg jo bruke dem til så jeg kan få testet hvor godt fargen holder over tid og i bruk.

Jeg har lest om fremgangsmåter for farging av garn på nettet og måten jeg har gjort det på er nok en blanding av flere vil jeg tro.


Og slik gjorde jeg :
1: Garnet ble først lagt i bløt i lunket eddikvann noen timer.
2:  Så helte jeg noe av vannet i en gryte og blandet inn fargen før garnet ble lagt oppi. Det var ikke mer vann i gryta enn at det så vidt dekket garnet.
3: Varmen ble satt på, jeg brukte svak/middelsvarme og mens jeg ventet på at det skulle begynne å dampe fra gryten rørte jeg om med jevne mellomrom. Det er sikkert en viss temperatur som er ideell, men jeg har ikke noe å måle temperatur i grytene med så jeg tok det hele på gefylen. Det fikk ligge å kose seg oppi der til det dampet skikkelig, men ikke kokte! Så tok jeg gryta vekk fra plata og lot det stå til det ble lunket, før jeg gjentok hele denne prosessen en gang til.
4: Så var det tid for skylling i rent og lunket vann - helt til det ikke var farge på vannet.
5: Hespene henges til tørk før de nøstes opp. 

Brunt: Jeg fylte to gamle strømper med sort te og lot de ligge å trekke i eddikvannet en stund før garnet (59 gr.) ble lagt i.
Turkis:  1 flaske blå konditorfarge til 50 gr. garn
Rosa/rødt: 2 flasker rød konditorfarge til 32 gr. garn
Gammelrosa: Mitt første forsøk så her brukte jeg rester av rød og grønn konditorfarge.
Grønn: 2 flasker grønn konditorfarge til 34 gr. garn
De to minste nøstene er farget i "restevann".

Nå gjelder det bare å finne på noe lurt å bruke dem til!

13 kommentarer:

 1. Morsomt! Har du løst opp nøstene i hesper eller noe før farging?

  Svigermor drev stort med billedvev i yngre dager, hun plantefarga det meste av garnet sjøl. Har vært med noen turer på fjellet etter forskjellige lav og blader!

  SvarSlett
 2. Berit:
  Ja jeg laget hesper av garnet før det ble farget.
  Plantefarging høres morsomt ut, men da må jeg nok ha litt mer eksperthjelp og veiledning, det er ikke så liketil som med konditorfarge. Men jeg har jo en mistanke om at plantefarget garn holder lenger og bedre på fargen, dette her som jeg har gjort er jeg heller mer skeptisk til i så måte.

  SvarSlett
 3. Stilig! Garnfarging står på lista her også, men får vente på finvær igjen så vi kan stå ute, tror jeg. Kjekt med sånne farger som man ikke trenger allverdens kjipe metaller og greier for å få til å sitte!

  SvarSlett
 4. Så fine nøstene dine ble! Har selv bare farget med kaffe (blir vel omtrent som svart te), men nå fikk jeg lyst til å prøve med konditorfarge.

  SvarSlett
 5. Gøy, ikke sant? Jeg farget garn for noen år siden, men har ikke hatt hjerte til å bruke opp alt, så noe ligger der på stas enda. Jeg farget med te (og kaffe), akkurat som du, og fargen holder godt i vask. Men mest vellykket ble forsøket med gurkemeie - tok et helt krydderglass med gurkemeiepulver oppi kjelen, det ble finfint okergult garn. Prøvde med blåbær også, men det var en skuffelse. Så for meg en dyp, fin farge, akkurat som blåbærsaft, men det ble en kjedelig, lys grålilla søtsuppefarge i stedet. Men gøy var det! Tror snart det er på tide å farge litt igjen jeg...
  Ha en fin torsdag!

  SvarSlett
 6. Så gøy! Det er morsomt å se hvordan det blir. Og så er det jo så mye fint å farge med. Du har sikkert masse planter i hagen som egner seg også.

  SvarSlett
 7. Så gøy!Har også en drøm om å prøve meg på farging av garn. Visste ikke at man kunne bruke konditorfarge. Fargene ble fine :)

  SvarSlett
 8. Plantefarging er gøy!
  Jeg har farget med Kokenille i dag, det står ei gryte til avkjøling på hverandagen. I morgen blir det vasking og skylling, er veldig spent på fargen, det er ikke helt enkelt å beregne, men så er jo det noe av moroa også:-)

  SvarSlett
 9. Så gøy! Morsom test av ulike fargegivere. Du må gi oss tilbakemelding om hvordan fargene holder seg etc, tror jeg leste et sted at konditorfarger fort blekner på ull?

  Heromkring holder Husfliden kurs i plantefarging, som jeg planlegger å delta på hvert år. Kanskje i år er året for å endelig få det til?

  Nyt våren i hagen din, Marit! Magnoliaen din er FANTASTISK! Også småtrolla, da. Såklart.

  Klem

  Syns forresten de små babyplantene dine i vogna var herlige, skal si du pleier dine små godt! (o:

  SvarSlett
 10. Kjempeflotte farger! Jeg har tylfeldigvis lagt ut en artikkel om restegarn-bruk og noen kool aid-farga sokker i kveld. Kanskje du får noen tips til hva du kan bruke farga-restene dine til?

  SvarSlett
 11. Morsomt med garnfarging og konditorfarging gjør det ganske overkommerlig i grunnen. Har som flere andre lyst til å lære om plantefarging en gang.

  Takk for koselig kommentar på bloggen min. Mye fint hos deg også, jeg legger deg til i bloggrollen min. Ha en fortsatt fin uke! :)

  SvarSlett
 12. Fine farger! Selv har jeg bare farget med ting fra naturen.
  Sopp og planter, og faktisk kutiss. Av den blir den en nydelig blåfarge.

  Ha en fin dag:)

  SvarSlett
 13. Smukke farver - der er spændende at se hvad du får strikket:O)

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommetar!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.