lørdag 17. mars 2012

Vårlig heilårsjakke


 Jeg fortsetter å strikke av garn fra lageret og denne gang er det blitt en vårlig heilårsjakke. Jakka er strikket i Spire, et tynt og godt ullgarn. Det geniale med de tynne ullkvalitetene er at de godt kan brukes hele året, ja unntatt på de aller, aller heteste sommerdagene, men de er det sannelig min hatt blitt langt mellom synes jeg. Det hadde i grunnen vært OK om jakka ikke ble brukt denne sommeren.

Den er forhåpentligvis stor nok til å vare et stykke ut på høsten, tror jeg. 

Jeg har strikket str. 2 år og gutten er ennå ikke fylt året, men når jeg ser den på så er den nok nærmere str 1 år. Spire har en strikkefasthet på 28 masker og garnet som anbefales i oppskriften har en strikkefasthet på 26 masker så her ligger nok forklaringen. Oppskriften er Heilårsjakke fra Nøstebarnboka til Kathrine Gregersen Det er en god oppskrift og jeg har fulgt den nesten uten unntak, og det er det ikke så ofte jeg gjør. 

Knappestolpene i oppskriften skal syes på, og det der med sying for hånd i strikkeplagg er jeg ikke glad i og spesielt ikke knappestolper. Jeg klarer sjelden å få det til pent. For meg fungerer det mye bedre å plukke opp masker langs kanten og så strikke en rille av disse maskene . Jeg lar alle maskene bli sittende på pinnen for de skal nå strikkes sammen med vrangborden.  Når jeg starter på vrangborden strikker jeg bort til  rillemaskene og siste maske av vrangborden strikkes sammen med første maske av rille kanten. Så snur jeg og tar første maske løs av og strikker vrangborden tilbake. Slik fortsetter jeg til alle maskene på rillekanten er strikket sammen med vrangborden. På den måten får jeg en kant som ser pen ut både på retten og vrangen, og det er enkelt å få samme antall masker på begge sider. Jeg liker også den tydelige markeringen de sammenstrikkede maskene gir.
Jeg la opp en maske mer enn oppskriften sier, for jeg liker at vrangborden begynner på samme slags maske i begge sider, og her har jeg startet med vrangmasker  sett fra rettsiden. En annen greie med knappestolper er at de ofte kan bli litt løse og slappe i kantene og det ser ikke alltid så pent ut.  For å få en kant som holder litt bedre så pleier jeg å ta de to første maskene på hver pinne løs av.  Man  skal  bare passe på å holde tråden på vrangsiden.
Knappene er fra Snella og Petronella.


Oppskrift: Heilårsjakke fra Strikk til Nøstebarn
Pinner: 2,5 og 3
Str.: 2år
Garn: Spire fra Gjestal
Forbruk: ca 110 gr.

9 kommentarer:

 1. Takker for god forklaring! JEg synes påsydde knappestolper er noe herk, for det blir så sjeldent akkurat som jeg vil ha det. Men å strikke det sammen var jo fryktelig lurt! Tusen takk!

  SvarSlett
 2. Kjempefin jakke! Fargerik og stilig genser på det forrige innlegget også.

  Riktig god helg!

  SvarSlett
 3. Det var en lekker vårlig jakke i klare pastellfarger. Det var en lur måte å strikke stolpekant på.

  God helg til deg!

  SvarSlett
 4. Nydelig jakke! Nå ser jeg at jeg har deg jo allerede på Google Reader-lista mi....god helg =)

  SvarSlett
 5. Åh, så lekre farger! Kommer det fra Vesla her i huset. Og det er jo bare å samstemme!
  :-)

  SvarSlett
 6. Herlig vår jakke!!! Den blir nok en favoritt:-)

  SvarSlett
 7. Så produktiv du är med dina stickor och fint blir det. Hade varit kul att se vad du spinner också :)

  SvarSlett
 8. Den var lekker. Så flink du er til å bruke fra restelageret. Jeg prøver stadig, men det er ikke lett. I dag skulle jeg bare en tur til tannlegen, men kom hjem fra byen med en haug med garnnøster. Fort gjort. Takk for gode tips til knappestolpe, denne metoden virker kjempelur - det skal jeg prøve å huske på.

  SvarSlett
 9. Heisan.
  Har lest litt nedover i bloggen din og er kjempeimponert over produktiviteten din. Mykje fint å sjå. Likte spesielt godt din variant av fanagenseren. Sjølvsagt likte eg også vårbileta frå hagen.
  Ha det godt.

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommetar!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.