fredag 26. mars 2010

Hr.og fru Bokfink - et vårtegn


Bokfinken Fringilla coelebs er en av våre mest tallrike fugler, og vanlig i alle typer skog, parker og hager. Normalt regnes den til trekkefuglene og kommer tilbake hit i mars/april, men noen ganger er det noen eksemplarer som tar sjansen på en overvintring. Vi ser ganske ofte bokfinken her i hagen vinterstid, men i dag hadde vi besøk av mange. Jeg forsøkte å telle, men det er heller vanskelig å telle når det kryr over hele plenen, men det var minst 30 stykker. Bokfinken opptrer vanligvis i flokk, utenom hekketiden, den spiser i flokk og trekker i flokk.

Hannen er mye mer fargerik og flott i drakten enn hunnen, noe som tydelig sees her på bildene.
Den spiser for det meste frø, men tar også noe insekter og larver utover sommeren.
For et par dager siden våknet jeg til lyden av svarttrost og rødstrupe, senere samme dag så jeg stæren, og nå har også mange bokfinker kommet tilbake. Dette er like klare vårtegn for meg som spirene som stikker opp av jorda.
Jeg har  litt datatrøbbel og er usikker på hvor det har blitt av mange som stod på blogglisten min. Plutselig var alle på hage/natur listen borte vekk. Ikke kommer jeg innn på bloggen via Firefox heller, så kanskje det er der problemet ligger? Jeg har ikke noe særlig peiling på data, og håper det ordner seg selv:)
Blogglista mi skal jeg ordne etterhvert.

8 kommentarer:

 1. Så lekre farger den har! Syntes det er litt urettferdig jeg at hannen har alle de flotte fargene. Javisst er det flotte vårtegn med denne herlige fuglekvitringen :-)

  SvarSlett
 2. Så flotte finker! Jeg har ikke sett noen enda i år i vår hage.

  SvarSlett
 3. Så vackra fågelbilder! Har inte sett till några småfåglar här än!
  Visst är det tråkigt når datorn krånglar!
  Ha det bra / Margot

  SvarSlett
 4. Ja, dette er en flott fugl:) Har den ikke i hagen her, men rundt hytta har vi mange.
  Nydelige bilder du har av den også.

  De to siste dagene har jeg snekret litt forskjellige fuglekasser(litt om det på turbloggen min "kathrines turer", link fra hagebloggen til venstre øverst). Planen er å ta dem med på scooteren i påska og sette dem opp rundt hytta. Glær mæ.
  Det er så koselig med fugler, og tenkt hvor mange skadeinsekter de tar i løpet av en hagesesong.

  Ønsker deg en riktig flott påske, Marit:))

  SvarSlett
 5. Nydelige bokfink-bilder!

  Ennå er det langt til vår her nord, men for meg er første vårtegn når trosten er tilbake og surrer i skogen om nettene:-)

  Så kommer bjørkefinken, myrsnipe og flere andre.

  Bokfinken er nok blant dem. Men det er ei stund til.

  Imens følger jeg deg og andre som viser slike vakre bilder, til å glede oss andre - så takk skal du ha!

  Klem, Spurven

  SvarSlett
 6. Skønne bilder Marit.....og fantastisk forårstegn hos dig :0)

  Bogfinken er en skøn fugl.....oppe i børnehaven hvor jeg arbejder har vi et par der er næsten håndtamme.....de kommer hen og samler krummer op ved bordene når vi sidder ude og spiser madpakker. Til stor fornøjelse for ungerne :0)

  Hyggehejsa Dorthe

  SvarSlett
 7. Litt hyggeligere vårtegn dette enn innlegget over :) Så flotte bilder du har tatt!

  SvarSlett
 8. Så fine bilder du tar! Ser ut til at du er en fuglevenn også, og er flink til å mate dem. Akkurat nå er jeg hos mine foreldre, og de bor i skogkanten. Rådyr er ikke uvanlig her, men det er normalt så mye snø at løker og planter får stå i fred. I vinter har til og med en elg tuslet rundt, og hos en nabo nedi gata har den ofte lagt seg til å sove på trappa... Her mates det også fugler, og nå er det bokfinker, svarttrost, diverse meiser og ikke minst ringduer som "gresser". Ikke mindre enn 20 ringduer har vi talt samtidig i løpet av påsken. I vår egen hage i Bergen har vi nok ikke så mange varianter, men et forvillet brevduepar holder til hos oss.

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommetar!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.