søndag 2. mai 2010

Gjenbruk


Jeg har stor sans for gjenbruk og er rimelig ofte innom den lokale gjenbruksbutikken og snuser. Det er ikke alltid jeg har noe med ut derfra, men det er ofte godbiter å hente. Kanskje det ikke har så stor betydning for lommeboka, men jeg tror absolutt at det tjener miljøet, kreativiteten og skapertrangen.
Miljøet fordi noen kan bruke det som ellers ville være med å bygge søppelberget ennå høyere, kreativiteten og skapertrangen fordi man vurderer mulighetene til ny og anderledes bruk av gammelt "skrot".
Denne gangen behøvde jeg ikke gå lenger enn til min egen hage!
Vinteren i år hadde tatt knekken på en av mine store leirkrukker, den var sprukket både i bunn og side og kunne ikke lenger brukes som hjem for rosen som stod i den. Jeg synes det var leit at den ikke skulle stå i hagen lenger for jeg likte den så godt og var en av to krukker som jeg fikk i fødselsdagspresang av mannen min en gang.
Nå var tankene satt i sving; hva kunne den eventuellt brukes til? Jeg hadde mange ideer før jeg kom på det endelige resultatet.
I fjor kjøpte jeg en gul humle Humulus lupulus 'Aureus' som ennå ikke hadde fått et permanent hjem. Ønsket mitt har vært at den skulle klatre oppover den høye hvite bjerkestammen, men det er jo ikke bare, bare å plante en liten og spe plante rett ved føttene av en diger bjørk. Løsningen ble den sprukne leirkrukken som jeg gravde delvis ned - for å skjule den ødelagte/manglende bunnen, og så kledde jeg krukken med grunnmursplast (tror det er det det heter) slik at ikke jorden skulle renne ut i siden og plantet humlen oppi der. Nå tror jeg humlen får en god start før den når ned til bakkenivå og bjørkerøtter og jeg fikk beholde krukken i hagen. Når humlen vokser til vil ikke den digre sprekken bak på krukken synes vil jeg tro. Så gjenstår det bare å se om det var en god ide eller ikke.

15 kommentarer:

 1. Det høres jo veldig smart ut det du har gjort der. Håper det fungerer. Ang oasispinner, så får vi legge hodene i bløt ja og finne på noe "penere" :)

  SvarSlett
 2. Sånn tenker jeg også:) Gjennbruk er topp, og i en hage utendøra kan en bare bruke kreativiteten og fantasien.
  Flott dette!

  SvarSlett
 3. Så lurt. Jeg vil da virkelig tro at denne humlen får seg en god start :)

  SvarSlett
 4. Gjenbruk er absolutt bra både for lommeboka og miljøet. Tenk hvor mye som blir kastet som kunne kommet til nytte hos en eller annen.

  Fint at gullhumlen din får en så flott krukke å bo i :)

  SvarSlett
 5. Flott at du er med på å bidra til at ikke søppelbergen vokser mer enn strengt tatt nødvendig :)
  Jeg har også sansen for gjenbruk og synes idéen din virket super. Jeg har også noen halveis nedgravde terracottapotter jeg ikke har hatt hjerte til å kaste selv om de har fått frostskader, men som oftest ender de som bunnskrap/drenering i andre potter...
  Om humlen din ikke dekker skåret bra nok kan du kanskje plante en gravbergknapp e.l som er vintergrønn og kan henge litt utover ;)

  SvarSlett
 6. Det låter som en osedvalig god idé och vad gör det om det syns en spricka, det ökar bara charmen, tycker nog jag i varjefall. Man ska inte undervurdera överraskelsemomenten. Annars så gillar jag tipset ovan, eller varför inte taklök i själva sprickan? Gjenbruk är välbrukt :)

  SvarSlett
 7. Smart og dekorativt, Juni!

  SvarSlett
 8. Gjenbruk er bra! I tillegg til at det er flott både for miljøet og lommeboka ender man også opp med ting som ingen andre har. Er veldig svak for gjenbruksbutikker og er en flittig gjest. Så vårlig og fint det er i hagen din. Ha en fin uke!

  SvarSlett
 9. Akkurat slike løsninger elsker jeg :) Og så lekkert det blir når humlen begynner å krabbe oppetter bjerkestammen! Det er herlig å kunne skape noe helt personlig i haven.

  Jeg drar innom gjenvinningen her innimellom hvor de har en egen container til gjenbruk. Nå er jeg på jakt etter noe rustent til en idé jeg har, håper jeg finner noe.

  SvarSlett
 10. Så flott du fikk brukt den til noe da, det er så kjedelig når ting en liker går i stykker. Syntes det høres veldig smart ut jeg, vedder på at dette blir flotte blomster etterhvert.

  SvarSlett
 11. Det gir en sånn ekstra god følelse når man greier å gi nytt liv til noe man er glad i!

  SvarSlett
 12. synes det høres ut som en meget god idè.. dessuten var det ei flott krukke! og det må da være supert for humlen å ha beskyttet oppvekst ?

  gravde selv ned ei krukke som vinden smadret :( synes det er fint å bruke som elementer i bed.. vet ikke helt hva den skal fylles med men, jeg kommer nok på noe:)

  er det virkelig så varmt hos deg at sommerfuglene er aktive ? nydelig den du viser under her:)) har ikke sett en slik før tror jeg.. i dk er det en som heter admiral som dominerer.. hadde rene folkevandringen av den i fjor..

  ha en finfin kveld eller morgen:) alt etter som når du leser dette..

  SvarSlett
 13. Bea:
  Joda det er sommerfugler av mange slag i luften nå om dagene.
  Admiralen har jeg ikke sett ennå, for den er faktisk en "trekkfugl" Den kan trolig ikke overleve nord for Alpene. Fantastisk!!!
  De sommerfuglene som er her nå er individer som har overvintret.

  SvarSlett
 14. Det bliver super godt med en humle i den aflagte krukke det er jeg sikker på Marit :0)

  SvarSlett
 15. Lurt! Dekorativt var det også. Flink Marit!

  Jeg må inrømme at nerden i meg fryder seg over at du er så flink til å bruke latinske navn! Selv om egen kunnskap i planteverdenen stort sett begrenser seg til Tussilago farfara (som jeg tipper ikke har innpass i din flotte hage), gjennkjenner jeg et og annet navn, og koser meg med å desifrere betydningen. Som at stæren din er av den vanlige typen... (o:

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommetar!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.