tirsdag 4. mai 2010

Stæren bygger og synger


Stæren Sturnus vulgaris er travelt opptatt nå om dagene. Hannen bygger reder og synger om hverandre.
Her i hagen bygger han på to reder samtidig, et på taket og et i fuglekasse. Han lar hunnen velge hvor hun vil legge eggene, og noen år er han så heldig å få to hunner og dermed sikrer han eget avkom i begge redene han så møysommelig har bygget.
I år har han det ekstra strevsomt for et skjærepar har rede i ei furu like ved takredet og de liker ikke at stæren bygger så tett innpå dem.

Stæren har ikke den flotteste sangen jeg vet om, men den er utrolig dyktig til å herme etter andre lyder og andre fugler. I ei av fuglebøkene mine står det fortalt om en stær i Danmark som måtte skytes fordi den til stadighet sendet av gårde tog når den etterlignet stasjonsmesterens fløytesignal.

Når den kommer med nebbet fullt av redemateriale til takredet sitt så setter den seg først i den gamle TV-antenna og speider omkring seg for å sjekke om skjærene er opptatt på annet hold . Ser det trygt ut setter han seg på mønet og speider litt til og er det fremdeles trygt smetter han inn under mønesteinen.


Redet bygger han av gress, strå og halm, men han gjør det ikke helt ferdig for når hunnen har valgt er det hun som legger siste hånd på verket. Det må gjøres litt mykere og bløtere med mose og kanskje noen fjær.
Eggene legges nå i disse dager - april/mai og vanligvis legger hun 5-7 nydelige blågrønne egg. Rugingen tar ca to uker og det er for det meste hunnene som gjør den jobben. Ikke rart hun vil ha det litt mykt å godt i rede før hun legger seg til:)
Heldigvis så er han flink til å være med på foringen av ungene, og nå får han det ikke mindre travelt, og kanskje har han har unger å mate i to reir. Maten består for det meste av biller, insekter, larver og mark. Utover sommeren plusser den på med bær og frukt, og da er den pluteslig ikke så velkommen i hagen lenger.
Stæren har ofte to kull, så når det første kullet er ute av redet så er det på an igjen!

13 kommentarer:

 1. Tusen takk for hyggelig hilsen og tips om navn på min staude!!! Heldige meg som har funnet koselige og kunnskapsrike deg! Nå har jeg kjøpt 5 roser - noen av dem etter anbefalinger fra deg og bloggen din. Så gjenstår det bare å se om de trives her på vestlandet. Spennende blir det i alle fall.
  Så smart med potten under her. Jeg er redd jeg skjelden kommer tomhendt ut fra gjenbruksbutikken hos oss, men det blir litt sirkulasjon av det så lenge jeg også leverer noe av mine andre ting dit:o)))

  Ønsker deg en flott uke.
  Klem fra Solveig

  SvarSlett
 2. Så fint og informativt innlegg!
  Jeg har forresten hørt om stær som etterligner motorsykler og jazztrompet - det siste i Molde, naturlig nok.

  SvarSlett
 3. Morsomt og informativt innlegg. Jeg visste ikke at det var damene som hadde jobben med å lage det hjemmekoselig i stærens verden også. Snodige greier.

  Pusifer røyter noe aldeles grusomt for tiden og jeg plukker det sammen og hiver det ut i hagen. Jeg ser småfuglene samle det opp og flyr bort med det. Det morer meg litt å tenke på at de ligger i senger av kattehår. Det skaper litt balanse i ting på en måte. :)

  SvarSlett
 4. Det er jammen et slit å være fugl. Med flere koner og barnekull i året, så har han litt å henge nebbet i denne karen her :) Nå håper jeg på litt varmere vær. Det kan ikke være greit å holde egg varme, så surt det er her om dagen.

  SvarSlett
 5. For en smarting! Eller sleiping? To reder og to koner, rene haremet på han der jo :)

  Men i all verden...for en historie fra Danmark da! Hihi, jeg ahr mye å lære om fugler, skjønner jeg. Så artig at du skriver om dette, Marit :)

  Han er litt skjønn da, som lar hunnen få velge og gjør det behagelig og mykt for henne :)

  Ja ja, om han får det travelt med to sett familier sier jeg bare; som man reder så ligger man!

  SvarSlett
 6. Koselig med stæren som kommer trofast til de samme plassene hvert år.
  Vi har et par på garasjetaket, og de jobber iherdig.
  På hytta er det mye forskjellige fugler som lager rede rundt om i naturen. Vi våkner til konert halv fire når det lir litt på. Så stilner det av i sekstiden, det er vel da foringen begynner.

  Ja vi er heldig vi som har barnebarn som naboer. Og vi hadde svigeror som nærmeste nabo til hun døde, det er huset hennes vår yngste datter har overtatt. våre barn var alltid hos henne en liten stund hver dag, noe hun, de og vi satte stor pris på. Det har vært veldig kjekt å ha noen så nær.

  Kommer til å savne de nå, for nå reiser vi på hytta for sommeren, og er bare hjemme på ferie av og til.
  Ha en fin uke videre.

  SvarSlett
 7. Flotte bilder og informativt innlegg om stær! Det er en vakker fugl som synger så nydelig. Har den her også heldigvis :)

  SvarSlett
 8. Solsort heter den i Danmark:)

  og ja den er nydelig.. har fullt av de rundt gården.. vi er så heldig å ha en stor skog som den lystig bygger reir i.. og hver dag sitter de på mønekammen av längen og synger.. kan bli øredøvende når det er opptil 10 stk:))

  Nydelige bilder.. du har vært flink å fange den!

  ha en koselig ettermiddag..

  SvarSlett
 9. Flott innlegg om stæren.
  Den kommer hit også, men jeg lurer på hvor den gjør av seg mens den venter på våren her...

  SvarSlett
 10. Flott innlegg om stæren.
  Den kommer hit også, men jeg lurer på hvor den gjør av seg mens den venter på våren her...

  SvarSlett
 11. Kjempefin post Marit :)
  Hadde jo masse stær her i fjor sommer, usedvanlig bråkete unger. Aner ikke hvor redene lå, men nå skal jeg jammen ut og se på takene her.. Har nå tre stær i hagen, og håper virkelig jeg får en liten koloni i år også :D Flott fugl!

  SvarSlett
 12. Mine laget forresten en helt herlig liten konsert utenfor her i går, nydelige toner og triller, og noen lyder som hørtes ut som hylende jentunger...

  SvarSlett
 13. Så nydelig den er, og jammen er den smart også da. To reder i håp om to koner, lurer på om den vet hva den gjør jeg - det blir mange munner å mette :-)

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommetar!

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.